U kunt zomaar getuige zijn van een ernstig ongeval of een terreuraanslag. Hoe u handelt u dan als omstander? U  kunt het verschil maken voor een slachtoffer tussen leven en dood. Zeker als er sprake is van ernstig bloedverlies. Er komt steeds meer aandacht voor ‘Stop de bloeding red een leven’ aangezien er meer calamiteiten plaatsvinden waarbij ernstige bloedingen aan de orde zijn.

In Nederland acht de overheid de kans op een terreuraanslag nog steeds reëel en hebben we in het verleden ook genoeg rampen gehad met ernstig bloedende slachtoffers. Denk ook aan de verkeers- en bedrijfsongevallen waarbij de kans op catastrofale bloedingen aanwezig is.

In de cursus Eerste Hulp bij Catastrofale Bloedingen leert u ernstige bloedingen te stelpen door onder andere het aanleggen van een tourniquet en noodverband.  Verder komt het aanbrengen van Hemostatisch verband aan de orde die bijvoorbeeld bij een schotwond kan worden ingebracht. Juist door het oefenen met deze materialen en situaties bent u na deze cursus in staat levensreddend te handelen bij slachtoffers met catastrofaal bloedverlies. Een onmisbare aanvulling op uw EHBO- en/of BHV certificaat.