Vermijd contact met de Eikenprocessierups

Pas op, er zijn door de warmte op dit moment meer eikenprocessierupsen in Nederland. En ze zitten ook nog eens in de lagere delen van de bomen, dus grotere kans op aanraking met de brandharen van de rups. Dat kan voor vervelende klachten zorgen.

Eikenprocessierupsen zijn schadelijk voor de gezondheid. Ze krijgen namelijk van half mei tot juni brandhaartjes op de rug. Die dringen in huid, ogen en luchtwegen. Dit leidt tot irritatie en kan ernstige ontstekingen veroorzaken, die zelfs tot blindheid kunnen leiden.

Contact vermijden Zelfs als de rupsen al jaren dood zijn, kan de plek waar hun nesten gezeten hebben nog gezondheidsrisico’s geven. Probeer het contact met de eikenprocessierups en plaatsen waar het dier ooit gezeten heeft dus zoveel mogelijk te vermijden.

Toch in aanraking met de rups gekomen? Ben je in aanraking gekomen met de brandharen van een eikenprocessierups? Dit zijn de klachten die kunnen ontstaan:

  • Irritatie van de huid, ogen en luchtwegen
  • Iemand die vaak met de eikenprocessierups in aanraking komt, krijgt steeds hevigere klachten bij elk nieuw contact

Wat te doen: https://www.rodekruis.nl/ehbo-wat-te-doen-bij/contact-met-eikenprocessierups/