Laat uw Kerst niet verpesten door brand

Kerst staat voor de deur! Heeft u – net als de rest van Nederland – uw huis gezellig aangekleed met een kerstboom en veel lampjes? Jaarlijks waarschuwen brandweer en verzekeraars voor het gevaar van brand, veroorzaakt door kerstverlichting. De belangrijkste oorzaken? Onveilige kerstverlichting en het provisorisch aansluiten van verlichting.Onveilige kerstverlichting mag uiteraard niet worden verkocht, maar toch glipt er weleens wat doorheen. Daarnaast gaat het nog wel eens fout wanneer consumenten verlichting onverantwoord aansluiten of zelf de verlichting gaan repareren. Een open snoertje dicht maken met een stukje plakband is geen goed idee.

Gelukkig kunt u onveilige en brandgevaarlijke situaties zelf goed voorkomen. Bekijk de vijf tips voor een veilige Kerst.

Tip 1. Pas op met oudere kerstverlichting

Kerstverlichting brengt vaker dan gedacht risico met zich mee. Heeft u nog de traditionele 230V kerstverlichting in de kerstboom of voor het raam hangen, dan is het verstandig om nieuwe kerstverlichting te overwegen.

De adapters en transformators van de moderne ledlampen zijn stukken veiliger dan de traditionele kerstlampen, die vaak voor kortsluiting en dus gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Oudere verlichting kan soms te heet worden, wat in combinatie met een kunststof kerstboom of een uitgedroogde echte kerstboom voor brandgevaarlijke situaties kan zorgen.

Tip 2. Koop kerstverlichting, voorzien van een erkend keurmerk; KEMA-KEUR

Let bij de aanschaf van kerstverlichting op het KEMA-KEUR keurmerk. Kiest u voor verlichting voorzien van dit keurmerk, dan bent u er zeker van een veilig product te kopen wat uitvoerig getest is.

Tip 3. Controleer de verlichting voordat u deze weer ophangt

Controleer voor het ophangen of de snoeren en de lampjes niet beschadigd zijn of dat er lampjes ontbreken. Fittingen zonder lampjes kunnen bij aanraking een schok veroorzaken!

Tip 4. Verbind niet meerdere stekkerdozen aan elkaar

Voorkom dat er teveel snoeren in één stekkerdoos zitten en hang niet meerdere stekkerdozen aan elkaar om het snoer te verlengen.

Tip 5. Lampje aan om inbrekers af te schrikken? Goed idee, maar kies niet voor kerstverlichting.

Helaas worden er jaarlijks weer mensen ‘verrast’ met een leeggeroofd huis tijdens de kerstdagen. Inbrekers maken graag gebruik van dagen waarop we massaal niet thuis zijn. De politie raadt daarom aan om wat verlichting aan te laten, wanneer u tijdens de kerstdagen niet thuis bent. Verlichting schrikt inderdaad inbrekers af. Pas echter wel op met het aanlaten van kerstverlichting. Kerstverlichting kunt u het beste uitschakelen voor u de deur uitgaat. Kies er liever voor om een spaar- of ledlampje aan te laten, om de indruk te geven dat er iemand thuis is.

Bron: ABB