Studie VS omstanders durven vrouwen minder snel te reanimeren

Studie VS: omstanders durven vrouwen minder snel te reanimeren

Amerikaanse vrouwen die een hartstilstand krijgen, worden minder snel door omstanders gereanimeerd dan mannen. Mogelijk heeft dat te maken met de angst om de borsten van de vrouw aan te raken, zeggen de onderzoekers.

Wetenschappers onderzochten bijna 20.000 gevallen van mensen die op een openbare plek in de VS een hartstilstand kregen. Daarbij werd 45 procent van de mannen door een omstander, dus geen professioneel verpleegkundige, gereanimeerd. Bij vrouwen was dat 39 procent. De gereanimeerde mannen hadden ook nog eens 23 procent meer kans om de hartstilstand te overleven.

Opmerkelijk genoeg waren deze verschillen tussen mannen en vrouwen helemaal weg als ze in een huiselijke omgeving een hartstilstand kregen. Dat komt volgens de onderzoekers doordat de mensen die reanimeren dan vaak bekenden zijn van de patiënt.

Borstbeen

Een van de onderzoekers zegt dat angst om borsten aan te raken bij het reanimeren eigenlijk ongegrond is omdat de handen op het borstbeen moeten worden geplaatst, dus tussen de borsten in. De resultaten van het onderzoek zijn afgelopen weekend besproken op een congres van de Amerikaanse Hartstichting.

Op het congres werd geconcludeerd dat reanimatiecursussen mogelijk moeten worden aangepast om de angst om een vrouwelijke patiënt aan te raken weg te nemen. Zo heeft de oefenpop bij dit soort cursussen nu meestal een mannelijk lichaam.

Bron: REUTERS